Hundar som lever kvar i vårt minne

Speja

Höökabo´s Speja S34096/2009

Speja skadade sig svårt vid ett trafikeftersök på rådjur i mars 2020 och fick tyvärr avlivas. Hunden hann med ca 250 trafikeftersök under sin livstid med mycket hög utredningsprocent. En hund som har lämnat ett stort tomrum efter sig.

Så här var Speja:

Vår strävhåriga vorsteh och en riktig ”maskin”. Speja har en otrolig fart och motor och har stort mod vilket visar sig framför allt vid trafikeftersök på vildsvin.

Jag har tidigt tränat följsamhet med henne och det gör att hon har en mycket bra förarkontakt och ett anpassat sök i olika terräng. Jag har arbetat med Speja mot att vara en ”fullbrukshund” och träningen är därför mycket omväxlande, så även jakten.

Speja är en spontanapportör och hämtar (förutom vilt) gärna allt från rakhyvlar till skor. Förutom fågeljakt används Speja, med stor framgång, till eftersök på trafikskadat vilt och är godkänd i anlagsklass spår.

Speja används till förevisningar både på egna kurser och har även vid flera tillfällen varit med som "uppvisningshund" vid olika jaktmässor, t ex Tullgarn, Fäviken - och Västgårds Game Fair tillsammans med Hundskolan Vision. Lite film finns på https://youtu.be/nllbwjB36bE och https://youtu.be/EKdsmAU0tjI  Det jag uppskattar mest hos Speja är hennes mod och ständigt glada humör.Hennes lyhördhet och enorma arbetskapacitet.

Uppskattar mest hos Speja är hennes mod, ständigt glada humör, lyhördhet och enorma arbetskapacitet.

Blicka

Börjedals Blicka S28968/2004-2017

Så här var Blicka.....
En riktig alfa-tik med hög jaktlust. Blicka jobbar oförtrutet men med en bibehållen viltfinnarförmåga trots att hon blir trött. Blicka fick p g a smärre dressyrbrister aldrig chansen att bli någon riktigt duktig ”provhund”. Blicka har jaktprovsmeriter i form av ett par andrapris och ett tredjepris. Blicka blev bästa spårhund vid ordinarie eftersöksprov 2008. Efter en svår hälseneskada med lång rehabilitering är hon färdigprovad och används numera framgångsrikt till jakt, företrädesvis på skogsfågel men även till stötjakt på annat vilt. Blicka är en mycket duktig apportör både på land och i vatten.

Det jag uppskattar mest med Blicka är hennes fina följsamhet med ett sök anpassat efter terräng, hennes arbetslust och inte minst hennes utomordentliga ”fågelnäsa”.

Kasper

Björnkärrets Hertzog Alban SE20278/2011

"Kasper" kom till oss i Juli 2015, 4,5 år gammal. Eftersom det var en stor hund, mycket motor och stor självständighet så visste vi att det skulle krävas tydlighet, struktur och små steg i dressyren. Kasper hade inte tränats för jakt så det fanns givetvis många funderingar på ståndanlag mm.

Mycket tid lades på grundlydnad men redan efter ett par månader så fungerade det så bra att vi började på fågel och visst stod han...och reste....och blev kvar på plats. Apporteringen tog vid och efter att han lärt sig hålla fast och bära dummy under ett par månader så apporterade han vilt av olika slag. Kasper har betyg 10/10 i öppen klass och 9/7 i Elitklass på eftersöksgrenarna.

På fjälljakten 2017 fälldes Kaspers första ripa. 2018 fälldes flera fasaner på jättefina fågeltagningar. Tyvärr så har Kasper en boghälta vilket gör att han inte håller fullt ut för fältprov. Fullbruksprovstart är fortfarande målsättningen om hunden håller för detta.

Det jag uppskattar mest med Kasper är hans arbetslust, kvicklärdhet och gladlynthet.

Isa

SE JCH, SUCH Jägardrömmens Artemis S47437/2008-2018.

Detta var Isas historia:

Vi besökte hundutställningen i Göteborg 2008 och träffade där Suzanne Östlund, Jägardrömmens Kennel, som sopade mattan med konkurrenterna och dessutom skulle para sin fina hund. Sagt och gjort så ställde vi oss i kö och hade förmånen att få hem ”Isa” i juni 2008.

Eftersom Isa ingick i en Vorstehfamilj så tränades hon allround och var en duktig apportör, spår- och agilityhund. Isa användes till drevjakt på rådjur i huvudsak men även som spårhund vid trafikeftersök på både vildsvin, älg och rådjur.

Isa var godkänd i anlagsklass spår och tillsammans blev vi godkänt eftersöksekipage efter att ha genomgått Jägareförbundets eftersöksutbildning med godkänt "spår- och skjutskicklighetsprov".

Isa har genomförde tre jaktprovstarter under sin "karriär" (säsongen 2011/2012) och blev svensk jaktchampion och avslutade sista drevprovet med drevcertifikat på mycket fina 48 poäng . Hennes drevresultat finns på Basset Västs och Basset Fauveklubbens hemsidor. Hon var mycket spårsäker och hade en drevfart på ca 5,5 km/h.
Förutom jaktchampion var Isa även svensk utställningschampion.

Det jag uppskattade mest med Isa var hennes glada lynne, goda jaktlust och samarbetsförmåga.

Isa blev 10 år gammal och var i fantastisk form till dess hon drabbades av en akut livmoderinflammation i december 2018. Det fälldes 67 rådjur och ett antal rävar och harar under hennes livstid. En fantastisk individ som lämnar ett stort tomrum efter sig. Inte bara för oss utan också för alla andra hon charmat på uppvisningar vid jaktmässor, i vardagen och vid jakt.

Fler bilder finns även på Kennel Jägardrömmens hemsida www.jagardrommen.dinstudio.se

Kontakta oss

 0709-500 647

Snixåsen Råda
531 96 Lidköping