Sök
Meny
Skriv ut artikelnÄlgjakt och eftersök…

 

I höst har fokus varit på att jaga med Stella. Under ”älgjaktsveckan” jagade vi fem dagar. På måndagen så blev det mest inkallningsträning på både rådjur och hare. Under tisdagen förföljde hon älg i ca 4 km men utan att få stopp. Älgen gick runt och gäckade alla. Ingen såg vad det var för djur men så kan det ju vara ibland trots att jag själv inte hade mer än 60 m till älgen/älgarna.

På torsdag inledde vi med att ”banda” en liten mark, men utan resultat. Efter detta släppte jag henne i en annan mark och efter 5 min blev det fast stånd. Älgarna var inte mer än ca 70 m ifrån mig men det var så mycket ris och tätt så det var svårt att smyga på. Älgarna flyttade sig ett 100-tal meter och då fick jag syn på kon som gjorde utfall på Stella. Hon höll sig undan på ett bra sätt och arbetade bra med älgarna. Förflyttning med gångstånd och nytt stånd innan  fyra älgar kom ut på öppet fält och satte fart. Stella var nära och förföljde ca 600 m innan det blev stånd på nytt. Omväxlande stånd och gångstånd i totalt 45 min innan hon släppte och kom tillbaka. Synd att vi inte kom åt att fälla men det var ju ett jättefint hundarbete.

 

 

 

På fredag stötte jag själv en pinntjur som var trafikskadad och hade ett lårbensbrott. Stella som inte fått vind på älgen under sitt sök var precis på väg mot  älgen då en passkytt fällde den svårt haltande älgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Då det känts både lite motigt och positivt om vart annat under veckan så avslutades dagen med att hon tog upp en pinntjur som hon förföljde ca 1 km innan en passkytt fick fälla Stellas första älg - perfekt.

Stella har efter älgjaktsveckan varit ute en gång till fram till nu i början på november och hon fick då ståndskall på två kor och en kalv som gick tillsammans. Älgarna förflyttade sig och delade sig efter ett par kilometer. Kalven fälldes av en passkytt och Stella, som förföljde kon som inte haft någon kalv, kallades då in eftersom kvoten på älg var full.

 

 

 

 

Vi har även sysselsatt oss med eftersök på älg. Eftersom Stella inte är färdigtränad på spår så får Speja arbeta istället. Hon har en fenomenal arbetskapacitet. Spårar fort med precision utan att tappa fokus, trots att det varit sparsamt med eftersök fram till nu.

 

 

 

 

 

 

 

Vad jag slås av är den naiva inställningen många bilister har till hastighet, mörker och vilt. De flesta kör alldeles för fort. Bilderna visar en Saab 9-5 som i dimma körde på en älg inte långt från där vi bor. Ren tur att inte hela älgen hamnade i kupén.  

 

 

 

En händelse nyligen som visar på bristande omdöme var den person som stal en tillfällig älgskylt som vi satt ut på ett ställe där älg blivit påkörd, och där flera älgar uppehöll sig på eller bredvid vägen. Att sno en älgskylt och utsätta andra trafikanter i stor risk tyder väl på bristande omdöme och ett stort ego. Det tog ett par dagar men sedan kom väl samvetet ikapp och skylten sattes tillbaka.

Nu spelade det ju inte så stor roll att skylten kom tillbaka, för en bilist lyckades strax därefter köra ihjäl en älgkviga precis vid skylten...

Vad skall man säga?Joakim Andersson - joakim@jakthundsdressyr.se - 0709-500 647 (Tis o Tor kl 19-22)
Ralph Lauren Outlet Coach Outlet Cheap Handbags Oakley Sunglasses Christian Louboutin Outlet Cheap Designer Shoes Ralph Lauren Outlet Louis Vuitton Outlet Michael Kors Outlet Ralph Lauren Outlet Coach Outlet Christian Louboutin Outlet Michael Kors Outlet Coach Outlet Burberry Outlet Ralph Lauren Outlet Louis Vuitton Outlet Cheap Oakley Louis Vuitton Outlet Michael Kors Outlet Rolex Replica Rolex Replica Oakley Sunglasses Louis Vuitton Outlet Christian Louboutin Outlet Oakley Sunglasses Coach Outlet Oakley Sunglasses Louis Vuitton Outlet Christian Louboutin Outlet Rolex Watches Coach Outlet Oakley Sunglasses Louis Vuitton Outlet Michael Kors Outlet Coach Outlet Louis Vuitton Outlet Michael Kors Outlet Oakley Sunglasses Christian Louboutin Outlet Oakley Sunglasses Christian Louboutin Outlet Michael Kors Outlet Christian Louboutin Outlet Ralph Lauren Outlet Coach Outlet Christian Louboutin Outlet Ralph Lauren Outlet Coach Outlet Coach Outlet Ralph Lauren Outlet Coach Outlet Michael Kors Outlet Oakley Sunglasses Coach Outlet Michael Kors Outlet Rolex Watches Oakley Sunglasses Coach Outlet Michael Kors Outlet Rolex Watches Ralph Lauren Outlet Louis Vuitton Outlet Christian Louboutin Outlet Ralph Lauren Outlet Coach Outlet Christian Louboutin Outlet Louis Vuitton Outlet Ralph Lauren Outlet Coach Outlet Oakley Sunglasses Coach Outlet Michael Kors Outlet Burberry Outlet Ralph Lauren Outlet Louis Vuitton Outlet